Prosječna plata ugostitelja u BiH 260 evra, u Austriji početna čak 1400 evra

Bez autora
Aug 15 2015

Proteklih dana svjedoci smo brojnih oglasa iz EU zemalja kojima nedostaju ugostitelji, građevinci, njegovatelji i slična zanimanja. Plate koje su nude izrazito su primamljive, pa brojni iznalaze načine kako da se 'ispale'. Njemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, i to s razlogom.Minimalne plate u ovim zemljama su oko 1.000 evra, a Austrija ugostiteljima nudi 'prvu platu' od 1.400 evra. Znamo li, pritom, da konobari posebno zarađuju od napojnica, situacija je prilično zanimljiva.

Proteklih dana svjedoci smo brojnih oglasa iz EU zemalja kojima nedostaju ugostitelji, građevinci, njegovatelji i slična zanimanja. Plate koje su nude izrazito su primamljive, pa brojni iznalaze načine kako da se 'ispale'. Njemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, i to s razlogom.

Minimalne plate u ovim zemljama su oko 1.000 evra, a Austrija ugostiteljima nudi 'prvu platu' od 1.400 evra. Znamo li, pritom, da konobari posebno zarađuju od napojnica, situacija je prilično zanimljiva.

Kakva je situacija na Balkanu, u poređenju sa EU?

Prosječna plata u bh. ugostiteljstvu je mizerna, i, prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosi 523 KM (260 evra).

U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, pa konobari zarađuju oko 1.000 KM, dok je u Srbiji prosjek sličan našem (ako ne i manji).

Kada je riječ o napojnicama, situacija je sljedeća: Njemci uvijek ostave napojnicu, ali nikad iznad deset posto od iznosa računa.

Amerikanci ostave tačno deset posto, Francuzi, Italijani i Grci su škrti, a Škoti su, interesantno, najdarežljiviji.

Rusi, pogotovo, oni mladi ostavljaju strašno velike napojnice, a bh. građani i Srbijanci, posebno u društvu i oni koji rade vane, vole ostaviti veliku napojnicu.

U Velikoj Britaniji recimo, prosječna satnica za konobara je oko šest funti (16 KM).

Njegovatelji u regiji takođe, zarađuju 'sitne novce', i radi se o iznosima od 400 do 600 evra. U Njemačkoj se ovaj posao plaća 2.000 evra mjesečno.

Trgovci, recimo, u BiH u prosjeku zarađuju 570 KM. U Srbiji je taj prosjek puno manji, a u Hrvatskoj zarađuju oko 800 KM.

Plate novinara

U BiH novinari u prosjeku primaju platu od 800 KM. U Srbiji je još manje nego kod nas, a u Hrvatskoj je prosječna plata novinara 1.200 KM.

Za razliku od Balkana, u Velikoj Britaniji, situacija je sljedeća. Kada počnete raditi posao novinara, plata je 1000 funti (oko 2.700 KM). Kada radite kao novinar s pet godina iskustva, plata vam je 5700 KM mjesečno, a kad skupite deceniju radnog novinarskog staža plata se penje na 9 hiljada KM mjesečno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik